SXSW 2023 – AI, tacos och konstgjord intimitet

Världens galnaste, roligaste, godaste och mest inspirerande festival, South by Southwest i Austin, är över för den här gången. Med sin eklektiska blandning av tech, kultur, politik, kommunikation, film och musik tar SXSW på ett helt unikt sätt sig an dagens och morgondagens utmaningar.

Här är några höjdpunkter vi tar med oss från årets festival.

SXSW är numera medelålders. Texas-festivalen har arrangerats sedan 1987 i syfte att utveckla och inspirera kreativa människor – och göra världen till en lite bättre plats. Under de cirka 2000 sessionerna årligen samlas kreativa innovatörer och problemlösare, från tech-gurus och politiker till astronauter, sexrådgivare och skådespelare. ”Alla” har någon gång föreläst på SouthBy. Under åren som vi på The Bond besökt festivalen har vi lyssnat på alltifrån superkändisar som Barack Obama, Elon Musk, Melinda Gates, Mark Zuckerberg, Joe Biden och Kamala Harris till medtech-start-ups från Albanien, vilddjurskonservatorer från Costa Rica och hela gänget från Ted Lasso.

Varje årgång av festivalen har sina buzzwords som sätter sin prägel på de tio dagarna i centrala Austin. Förra året var det Web3, NFT och Metaverse, i år var det föga förvånande artificiell intelligens, AI (även om det varit ett återkommande tema varje år sedan vår premiär 2015).

Generativ AI förändrar hela vår syn på internet

Generativ AI dissekerades från alla möjliga infallsvinklar. Inte bara som en trend, utan framförallt baserat på uppfattningen att tekniken kommer att ha en revolutionerande inverkan på hela vårt samhälle, vår ekonomi och vårt sätt att leva och arbeta. Allra störst intresse drog Greg Brockman, grundare av OpenAI som ligger bakom ChatGPT och DALL-E. Förutom tusentals åhörare i jättelika Ballroom D ringlade kön utanför genom flera våningsplan i den stora kongressanläggningen.

– Vi är snabbt på väg mot en värld där internet är ”levande”. Du kan prata med det och det förstår och hjälper dig, sa Brockman.

Även futurologen Amy Webb, alltid lika populär, pratade förstås om AI. Inte minst i rappa one-liners.

– Internet som vi känner det är dött, förklarade hon. Amy Webb menar att den reptilsnabba utvecklingen inom computing, kod och hårdvara gett upphov till det ”nya” internet. Istället för att få hyperlänkar eller text och bilder i sökningar kommer människor att interagera med webben ungefär som hur människor konverserar.

Den nya spikpistolen

De flesta evangelisterna är att övertygade om att generativ AI kommer att ha en disruptiv påverkan på de flesta branscher och yrken, även kunskapsintensiva sådana. Men inte minst kommer det att innebära fördelar, som att förenkla och effektivisera tråkiga och standardiserade uppgifter. Oroliga och alarmistiska tongångar hörs förstås om att hela yrkesgrupper kan komma att försvinna, men så har det å andra sidan låtit otaliga gånger genom historien – fotografi skulle förstöra för konstnärerna, Powerpoint göra en designer obsolet och spikpistolen slå ut en generation snickare. För att ta några enkla exempel. Generativ AI bör snarare ses som ytterligare ett, visserligen väldigt kraftfullt, verktyg för att utveckla både människor och kompetenser.

– Du kommer aldrig att tänka på egen hand igen, sa Amy Webb i ännu en one-liner. Men det är inte nödvändigtvis en dålig sak. Människor har använt hjälpmedel som miniräknare i årtionden. På samma sätt kommer generativ AI att erbjuda många användbara verktyg också för att öka den mänskliga produktiviteten.

OpenAIs Greg Brockman var inne på samma linje:

– Varje aspekt av livet kommer att förstärkas av den här tekniken. Jag tror att den verkligen kan hjälpa oss alla, kan hjälpa världen till en bättre och ljusare framtid.

Snedvridning och tamponger

Vid sidan av de oräkneliga sessionerna om den kreativa potentialen med generativ AI gick diskussionerna ofta längre och hanterade baksidorna om tekniken inte hanteras rätt från början. Det gäller inte minst ur ett etiskt och moraliskt perspektiv om algoritmerna exempelvis ges partiska data som inte reflekterar mångfalden i samhället. Och det är inget nytt problem, enligt Amy Webb. Internet-sök har längre präglats av partiskhet. Webb berättade när hon sökt på ”VD” och bara fått tillbaka bilder på män eller när hon häromveckan bad text-till-bild-verktyget Midjourney att skapa en bild av en vd och bara fick bilder på män. Hon gick vidare och bad om en bild på vd på en start-up. Fortfarande bara män. Slutligen bad hon om en bild på en vd på ett tampongföretag. Nu då? Bara män.

– Bias är irriterande. Dessa AI-verktyg har inte intuition ... och de kan bara återspegla data som de har matats med och som lagrats i deras associativa minne. Snart kommer vi – oavsett om vi gillar det eller inte – att förlita oss på dessa system för skolan, för arbetet, för att styra och det skrämmer mig. Inte för att de inte fungerar bra, utan för att de faktiskt fungerar väldigt bra.

Det andra AI stjäl vår livslust

Om en annan AI – Artificial Intimacy – pratade en av våra absoluta SXSW-favoriter, psykoterapeuten Esther Perel när hon under en timme trollband publiken i den största föreläsningssalen. Hon kallar det artificiell, konstgjord intimitet där ”människor är med varandra men aldrig är riktigt närvarande.”

– Vi har kommit att acceptera distraherad uppmärksamhet som tillräckligt, och det är det inte, sa Perel. Artificiell intimitet är full av osammanhängade, avbrutna förbindelser som har blivit normaliserade och socialt acceptabla.

Perel skyller på accelerationen av nya skärmar, appar och sociala medier för ökningen av artificiell intimitet. Vår ständiga önskan om bekvämlighet – med alltifrån matleverans on-demand till dejtingappar, helt enligt ”våra” villkor – får oss att tro att vi kan optimera vår väg till ett perfekt liv.

– Detta obevekliga fokus på optimering har verkligen inte optimerat vår förmåga att vara närvarande, sa Perel. De flesta av livets utmaningar är inte problem vi löser. De är paradoxer som vi hanterar.

Det andra AI, som hon kallar det, stjäl vår livslust. Mycket av den mellanmänskliga spänningen vi upplever i relationer kretsar kring polaritet. I ett samhälle som alltmer fokuserar på enkelhet och bekvämlighet, ses friktion som en dålig sak som vi gör allt för att undvika. Ändå är friktion avgörande för utveckling av relationer.

– Det moderna samhällets intensiva önskan att ta bort olägenheter lämnar människor illa rustade för det stökiga ... att leva med en annan människa, menade Esther Perel.

Patagonia leder vägen

Slutligen, precis som vi på The Bond drivs SXSW av att lämna världen i lite bättre skick. Därför är hållbarhet ur olika aspekter alltid ett givet inslag på festivalen. En av talarna som pratade om hållbarhet och företagande var fixstjärnan på området, Patagonias vd Ryan Gellert.

Patagonia har ju alltid haft hållbarhet och social medvetenhet som ledstjärnor för varumärket. Aldrig har det varit så tydligt som i höstas när ägaren och grundaren Yvon Chouinard skänkte företaget till två ideella organisationer och samtidigt gav löftet att årligen skänka 100 miljoner dollar av företagets vinster för att bekämpa klimatförändringarna. Det var mycket intressant att höra Gellerts resonemang om en affärsmodell där aktieägarvärde inte längre är högsta prioritet även om han var tydlig med att Patagonia även fortsättningsvis är en helt och hållet vinstdrivande verksamhet.

– Klimatförändringarna är ett hot mot allt vi värdesätter. Det kommer att krävas allt vi har för att lösa det. Det är regeringen, det är individer och det är företag. Jag är stolt över att vara en del av en vinstdrivande verksamhet som verkar i ett segment som behöver förändras. Vi har skapat världens problem och de är inte lösbara utan att företag tar ansvar, sa Ryan Gellert.